Gourmetstål / Pizzastål - En revolution för matlagning

Pizzadeg

Pizzadeg 8-10st
1kg vetemjöl special
6dl vatten
1msk salt
1msk honung
Halvt paket jäst (går även med 6gram torrjäst)

För jäsning: plastfolie och smakfri olja t.ex. rapsolja

Blanda alla ingredienserna i en köksassistent med degkrok i ca 5 minuter på mellanhastighet. Låt vila i 10 minuter och kör sedan 5 minuter på mellanhastighet i köksassistent igen.
Degen bör nu ha en relativt seg konsistens och just kunna släppa från bunken. Knåda ut degen som en rulle på ett lätt mjölat bord och skär upp den i 8-10 st små bollar. Knåda bollarna lätt i handen och smörj på ett tunt lager med olja, klä sedan in dem individuellt i plastfolie och låt vila i rumstemperatur ca 60 minuter.
När du ska göra din pizza knåda/dra ut degen så tunn som du vill ha den på mjölat bord och lägg pizzadegen på en lätt mjölad pizzaspade, lägg på tomatsås, ost och övrig toppning och se till att pizzan är lätt att skjutsa runt på pizzaspaden. Skjutsa in pizzan i ugnen på din Pizzastål / Gourmetstål och var vaksam på den korta gräddningstiden på ca 1,5–2,5 minuter.

Tips:
Det går även att köpa färdig pizzadeg från din lokala pizzeria. Generellt brukar de ta mellan 8-15kr per deg. Tänk dig detta som en snabb pizzakit-lösning!

Pizzadegsbollarna går utmärkt att frysa in. När det är dags att använda degen är det viktigt att låta den bli rumstempererad innan man bakar ut den.

Pizzadegen går att rulla ut som en mindre baugett som ett alternativ till att använda som pizzabotten. Den blir godast om den at ca 1 cm tjock och tillagas på 1-2minuter i ugnen på din Pizzastål / Gourmetstål.